Soberemaaltijd 2024Dry Februari and March – de Sobere Maaltijden

Onlangs had ik ter gelegenheid van mijn verjaardag een vriend te eten. Ik neem dan het ‘kookstokje’ over van mijn eega en bereid een maaltijd met behulp van een zogenaamd ‘vers-pakket’. U kent ze wel: diverse groentes en kruiden in het pakket, waardoor je volgens de verpakking in een handomdraai een lekker gerecht kunt bereiden.
De op de verpakking weergegeven tijdsduur van de voorbereiding doe ik standaard maal twee. Of ik meer tijd nodig heb doordat ik minder vlieguren in de keuken maak, tegelijk de rommel opruim of de bereidingsvoorschriften op mijn manier volg, laat ik in het midden. Voor alle genoemde punten is het prettig om alleen in de keuken te staan en – tip van de dag – zeker geen ontboezemingen te delen over een niet gevolgd voorschrift. Laten we wel zijn: of je de pesto blaadjes fijn snijdt of in de blender doet, proeft natuurlijk niemand. Behalve dus bij ons thuis, als kinders de blender ongebruikt zien en pa dit keer wel erg snel de pasta pesto bereid heeft. Enfin, vriend is niet zo kritisch. Op de vraag wat hij bij de door mij bereide dis wilde drinken sprak hij dat hij tijdens de 40-dagen tijd geen alcohol wenste.
Ook geen chocolade, maar dat even terzijde. Een nobel streven. Het werd water. Ik moest daarbij denken aan de slogan ‘Dry January’. Een initiatief voor ‘iedereen die de uitdaging wil aangaan om een maand alcoholvrij te zijn. Iedereen kan meedoen.’ De nationale slijter maakte er handig gebruik van en veranderde ‘dry’ in ‘try’ om zo hun alcoholvrije assortiment aan te prijzen. Enfin, de term ‘dry’ raakt aan soberder leven, om zo meer ruimte te maken voor wat er werkelijk toe doet. Dan past hier onze advertentie van de sobere maaltijden in De Bron, die vanaf 21 februari weer geserveerd worden.

De maaltijden worden gehouden op de woensdagavonden tot en met de woensdag voor Pasen. De sobere maaltijd bestaat uit vegetarische soep met brood (en water).
We beginnen om 18:00 uur met eten, binnenlopen kan vanaf 17:30 uur. Tegen 19:00 uur is het weer afgelopen. Opgave van tevoren is wel nodig – dit kan bij Jelle Kooistra of via de inschrijflijsten die op zondagmorgen in de foyer liggen. De kosten bedragen €3,50 per persoon, meer geven is uiteraard ook mogelijk.
Het bedrag dat na aftrek van de kosten overblijft gaat naar camping Polemonium (Jacobsladder) van Appie Wijma in Opende. Dit is een werkelijk prachtig initiatief van een man met een groot hart.
De nieuwe website van deze camping is momenteel nog in ontwikkeling, maar informatie over wat er gebeurt op deze camping en wat het met mensen doet is te lezen in de 40-dagen tijd kalender en natuurlijk ook op internet via de link https://www.rtvnoord.nl/nieuws/1052945/drukte-op-minimacamping-in-opende-vaak-tranen-bij-het-afscheid of https://kerkinactie.protestantsekerk.nl/verhalen/gratis-kamperen-bij-appie-in-groningen/.
Wat zou het geweldig zijn als we na Pasen een mooi bedrag kunnen overmaken!
U bent van harte welkom!

Namens de werkgroep Diaconaat: Jelle Kooistra en Christian Hulzebos
NB: Vriend at smakelijk van de sobere pasta.