De (groene) kerkdienst zondag 23 maart: ‘Sabbatsleven’.
Carla Dik-Faber voorzitster van Groene kerken Nederland vertelt: “Zondag is zondag. Punt. Mijn ouders waren zeker niet al te streng in de leer, maar op zondag ging je naar de kerk. Als kind vond ik de zondag oersaai. Er was ook niet veel te doen op zondag. Verjaardagen werden op een andere dag gevierd. Uit eten gingen we niet. Koopzondagen bestonden nog niet. Toen ik jarig was, kreeg ik van m’n collega’s een boek: The Ruthless Elimination of Hurry van John Mark Comer. Een beetje minder hurry (haast) in m’n leven. Ja, daar was ik eigenlijk wel aan toe. Ongemerkt was de zondag voor mij een ‘overloop-dag’ geworden. Met klusjes waar ik doordeweeks niet aan toe kwam. Een stapel wasgoed wegwerken. Nog ‘even’ dat artikel lezen. Even dit, even dat”.
Hoe was en is dat bij ons?
We hebben een aantal van jullie gevraagd: hoe was die zondag vroeger en hoe is dat nu?
Hoor hun beleving. En daarna in de overweging: hoe zit dat Bijbels eigenlijk?
Vier de zondag.
De zondag, rustdag, een dag van ontmoeting, een dag om te vieren.
Kom die dag samen vieren!
Meditatie in De Bron
Escapisme is ontsnappen aan je eigen gedachten en gevoelens. Mediteren is dan zo’n mogelijkheid.
Iedere tweede en vierde maandag van de maand bent u welkom voor meditatie in De Bron (Bentismaheerd 1a). In april bent u welkom op maandagavond 14 april en 28 april. Om 19:30 uur begint de inloop met koffie en thee, van 20:00 tot 21:00 uur is de meditatie.
We starten met lichaamswerk, om vervolgens via meditatie naar binnen te keren. Zo even los van de rumoerige buitenwereld naar de stillere binnenwereld. Zo’n uur daaraan aandacht geven vindt menigeen een rustpunt. Afhankelijk van de temperatuur adviseren wij u om warme kleding aan te trekken en/of een warm plaid mee te nemen.
Er zijn geen kosten verbonden aan de meditatieavonden, aanmelden mag, maar hoeft niet.
Meer informatie: Jan Knot, tel. (06) 36 58 57 76
Veertigdagentijd
Tijd om je voor te bereiden op Pasen. Hoe kan je dat voor jezelf zichtbaar en voelbaar maken?
Daar zijn vele vormen voor. Een vorm van vasten, iets niet doen of laten staan. Of juist iets wel doen, ergens tijd voor maken en aandacht geven. Zo kan je je bewust worden en stil staan bij wat werkelijk van waarde is.
De veertigdagentijd begint op Aswoensdag en eindigt met Pasen.
In de Bron hebben we dit zichtbaar gemaakt door een symbolische schikking op de tafel. We sluiten met deze verbeelding aan bij het collecte doel in deze periode: de soepkeuken van ‘Home of Good Hope’ in Namibië.
Bij deze verbeelding branden we elke zondag de kinderpaaskaars voor de kinderen daar (zie de foto).
De Kidsclub vierde ‘complimenten dag’.
In de Wegwijzer op zaterdag 1 maart kregen en gaven ongeveer 20 kinderen van de Kidsclub complimenten. (En hun ouders deden natuurlijk ook mee.) Aan de hand van een mooi verhaal werd uitgelegd wat complimenten eigenlijk zijn… Je hebt namelijk woorden die je een fijn gevoel geven, maar ook woorden die je een rot gevoel geven. En kun je woorden eigenlijk terugnemen?
De kinderen gingen dit met het voorbeeld van een tandpasta tube bekijken.
Kun je de tandpasta die je eruit hebt geknepen er weer in stoppen? De kinderen probeerden het. Maar lukte het ook……? Zo is het ook met woorden die een ander een rot gevoel geven. Maar een complimentje geeft de ander een fijn gevoel en dat hoef je niet terug te nemen!
Daarna werd er lekker geknutseld aan een ‘complimentenblad’. Bij elke dag van de week kwam een compliment te staan.
Trouwens, bij het eerste fijne lenteweer werd er ook nog volop samen buiten gespeeld.
De volgende activiteiten van de Kidsclub hebben te maken met het vieren van Pasen.
Op woensdag 9 april worden – samen met studio kids – in het Heerdenhoes paastakken gezocht en gemaakt.
Palmpasen vieren we op zondag 13 april in de Heerdstee.
Op woensdag 16 april worden – samen met studio kids – eieren gezocht en versierd.
De begintijden worden later nog bekend gemaakt.
Koos Meisner
Uit de wijkkerkenraad d.d. 28 januari 2025
De wijkkerkenraad van De Bron heeft op dinsdag 28 januari voor het eerst in 2025 vergaderd. Dat is inmiddels al weer een tijdje geleden, maar toch willen we u niet onthouden wat er zoal is besproken.
De diensten rond Kerst / Advent / Oud&Nieuw worden geëvalueerd. We kijken terug op een mooie en sfeervolle periode. Er wordt door de werkgroep eredienst overwogen om voortaan de dienst op oudejaarsdag (31 december) te laten beginnen om 19:00 uur i.p.v. 17:00 uur. Vooral mensen die overdag werken hebben dan de gelegenheid de dienst te bezoeken.
De financiële situatie van de PGG ziet er niet rooskleurig uit. Een speciale commissie zoekt naar mogelijkheden om meer geld te werven en tegelijkertijd om te bezuinigen. De bedoeling is dat er medio mei een plan ligt waarin de voorgestelde acties zijn opgenomen en dat binnen de Algemene Kerkenraad besproken kan worden. We houden u op de hoogte.
Oecumenische bezinningsavond in de voorbereidingstijd voor Pasen.
Op 19 maart a.s. om 19.30 uur. Plaats: Stefanuskerk en Kerkenheem Noordijkerweg in Noordijk.
Voorbereid in de oecumenische werkgroep Damsterboord, Walfried en De Bron.
De avond bestaat uit twee delen: we beginnen met een vesper om 19.30 uur, om 20 uur gevolgd door het gesprek. Als uitgangspunt hebben we gekozen een artikel van ds Jan Willem Nieboer in Kerk in Stad van februari jl over 'met liefde kijken' naar het credo van Nicea (uit 325).
Zie weblink https://kerkinstad.nl/essay/alle-woorden-van-deze-geloofsbelijdenis-zijn-een-maatje-te-groot-voor-mij/
We gaan het gesprek aan over de vraag wat er met ons gebeurt als we zouden kijken met liefde naar dit credo, met name het deel over Jezus Christus.
We brengen de opbrengst van ons gesprek in beeld door het maken van demonstratieborden waarop we laten zien waarvoor we de straat op zouden willen gaan vanuit deze geloofsbelijdenis.
U bent van harte uitgenodigd om mee te doen.
Graag even opgeven bij Lieuwe Giethoorn.