foto 1 kerstspel 2023Kerstmorgen 2023 in De Bron

Op de vroege ochtend van 25 december is het al een heel geroezemoes in De Bron. Kinderen en ouders van de Kidsclub Beijum maken zich klaar voor het kerstspel. In de kerkzaal kun je duidelijk zien wat er gaat gebeuren. Er staat een grote stoel met een bord erboven waarop staat ‘Paleis van Herodes in Jeruzalem’. Op een andere plek een opgaande zon met ‘in het Oosten’. En helemaal vooraan, vlak bij de kerstboom, ligt een baal stro en staat een kribbe. Geborgen in de letter Beth staan de woorden ‘in Bethlehem’. En vlak bij de piano is een lichtkoepel met twee stoelen waarboven staat ‘in Nazareth’.
Er moeten stoelen bijgezet worden. Er komen veel mensen vandaag. De mensen willen dit zien en meemaken. Dan komen de spelers binnen en nemen elk hun plek in. De dienst kan beginnen. ‘Midden in de Winternacht ging de hemel open . . .’ De kaarsen worden aangestoken en we bidden om licht in deze donkere wereld. We hopen op Gods trouw en zingen ‘Heer ontferm U!’ Dan wordt het kerstspel gespeeld met teksten van Kees van der Zwaard.

De verteller neemt ons mee op een reis waar Maria hoort dat ze een ‘Kind van Licht’ krijgt en waar de wijzen het licht zien en op zoek gaan. En waar aan het hof van Herodes iedereen moet weten wie er de baas is. Maria en Jozef gaan op weg en komen in Bethlehem aan. Daar wordt het kind geboren. Herders dwalen die nacht door het veld en als ze bij hun stal komen weten ze niet wat ze zien! Het wordt een bijzondere ontmoeting. Met elkaar zingen we: ‘De mensen die gaan in het duister, zullen een licht zien stralen, er is een prins geboren, een vorst van vrede, een God die bij mensen woont.’ Dominee Emke Jelmer Keulen neemt ons mee met zijn verhaal waaruit we kunnen begrijpen dat het licht ook in ieder van ons verscholen ligt en geboren kan worden.
Nadat we geld hebben ingezameld voor ‘kinderen in de knel’ delen de kinderen aan iedereen een ster uit met een wens erop. We zingen ‘Vrede wens ik je toe, Liefde wens ik je toe, moge God je behoeden, Leef met Zijn liefde’.
We danken allen die deze bijeenkomst tot een feest hebben gemaakt!
Marjanne Binsbergen