Laatste van vijf zomervieringen met als thema: ‘De kleuren van de regenboog’
We kijken terug op gevarieerde zomerdiensten met bijdragen van Hilda en Gerrie die de spits afbeten met als thema de tranen van God. Zij zorgden ook voor de regenboogdoeken op de viertafel en de regenboogkaars. De tweede viering van Nynke en Agnes, die de kleur rood breed hebben neergezet, tot en met de antependia. De derde viering met Cor en Elsa, die ons meenamen met de kleuren geel en blauw en een bijzondere ervaring in een kerk die zij bezochten tijdens hun vakantie. De vierde viering – kleur groen – was met Betsy en Otto die ons een volwassen kindernevendienst lieten meemaken en ons goed aan het werk hebben gezet.
Ook de vijfde en laatste viering, was een actieve viering, waarin we ons lieten inspireren door de kleur paars/violet. Violet vertegenwoordigt de toekomst, verbeelding en dromen. We uitten onze zorgen over de toekomst: zorgen die er zijn door alle oorlogen en dreigingen in de wereld, en de verharding in de maatschappij; zorgen om het klimaat. Is er nog hoop, is er nog een toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen? Maar zoals Havel zegt in zijn gedicht: ‘Hoop is een kwaliteit van de ziel en hangt niet af van wat er in de wereld gebeurt’.
Collecteren anno 2025:
digitaal en bonnen blijven!
‘Ik zal even kijken of we nog wat contant geld in huis hebben’ is een veel gebezigde zin die je als collectant verneemt als je met een ‘ouderwetsche’ collectebus een huis-aan-huis actie houdt. Ook ondergetekende hoopt dat dit het geval is als er aangebeld wordt door een ‘loper’. Het betreffende bakje links-achter-onder in de keukenla vult zich namelijk sneller met prullaria dan met pecunia. Overigens blijven ook de 5, 2 of zelfs 1 eurocent stukken daar hardnekkig in liggen. De voorraad contant geld thuis slinkt. En binnenkort hoeft u ook geen contant geld meer mee te nemen naar de kerkdiensten. U hoorde er al eerder over. Het is nauwelijks meer mogelijk om contant geld te storten en de bank brengt er graag kosten voor in rekening. Dat in rekening gebrachte bedrag gaat uiteindelijk ten koste van de goede doelen, waar uw geld nuttig besteed wordt. En die doelen willen we juist zo veel mogelijk ondersteunen.
Dat betekent dat de werkgroep Diakonie bezig gaat om het collecteren steeds meer te ontdoen van klinkende munt. De QR codes en collectebonnen blijven. Of er fiscaal voordelen blijven, hoort u op de derde dinsdag van september. Dat staat hier uiteraard los van.
De werkgroep Diakonie zal u in de komende maanden informeren over het collecteren anno 2025 in De Bron.
Namens de diakonie, Christian Hulzebos
Verslag van de wijkkerkenraad van De Bron op 27 augustus
De wijkkerkenraad van De Bron heeft op dinsdag 27 augustus vergaderd. De wijkkerkenraad vergadert eens per 2 maanden, maar door de zomervakantie werd de tijd tussen 2 vergaderingen dan wel erg lang, dus eigenlijk was dit een ingelaste vergadering. Het is ook nog vakantietijd, dus dit voelde als een ontspannen vergadering.
Grootste zorgpunt op dit moment is het feit dat er nog geen kerkelijk werker voorDe Bron is gevonden. Ook elders in de stad verloopt de werving van beroepsmedewerkers moeizaam. Een echte oorzaak hiervoor is niet bekend. In overleg met de AK gaat zal worden gezocht naar een oplossing.
De Kidsclub in Beijum draait prima. Er is veel belangstelling voor de activiteiten die georganiseerd worden. Er wordt bekeken hoe we ook het komende seizoen goed kunnen samenwerken.
Aan het begin van het seizoen wordt ook vooruit gekeken naar de andere activiteiten. Op korte termijn zijn dat de Vredeszondag en de Welkomstzondag (ook wel startzondag). De Vredeszondag vieren we samen met de gemeente Noorddijk en de Walfriedgemeenschap binnen de Hildegard parochie. Vanuit deze voorbereidingsgroep wordt een vertegenwoordiger vanuit Beijum gevraagd; de kerkenraad stelt voor om rond te kijken binnen de gemeente naar wie deze taak op zich wil nemen. Op de langere termijn staat de spulletjesmarkt op de kalender.
Meditatie
Meditatie is een praktijk die al duizenden jaren bestaat en over de hele wereld wordt beoefend. Meditatie is een tijdloze en contemplatieve oefening die de geest, lichaam en zien in harmonie tracht te brengen.
In de boeddhistische leer benadrukt meditatie innerlijke stilte en opmerkzaamheid als weg naar verlichting, waarbij men zich bewust wordt van gedachten zonder eraan vast te klampen.
Hindoeïstische meditatie zoekt eenheid met het goddelijke door concentratie en ademhalingsoefeningen, gericht op zelf-realisatie.
In de christelijke traditie biedt meditatie een diepere verbinding met God en reflectie over spirituele teksten, om spirituele groei en vrede te bevorderen.
In mindfulness-praktijken wordt de nadruk gelegd op het bewust aanwezig zijn in het moment, met openheid voor sensaties en gedachten, zonder oordeel.
Binnen al deze tradities is meditatie een pad naar innerlijke rust, bewustzijn en transformatie, waarbij men de sluier van de materiële wereld oplicht om de ware essentie van het zelf en het universum te ontdekken.
Voor nadere informatie over de meditatieavonden in De Bron (elke tweede en vierde maandag van de maand, 20:00 - 21:00 u), zie de opgave van activiteiten elders in dit blad of neem contact op met Jan Knot, e-mail
Zitten en staan tijdens de wekelijkse kerkdienst.
Binnen De Bron is het al vele jaren een gewoonte dat de gemeente staat tijdens de lezing uit het Evangelie. Naar aanleiding van een aantal reacties uit de wijkgemeente heeft de wijkkerkenraad besloten deze afspraak nu los te laten.
Aan het begin van de viering staan we bij het aansteken van de Paaskaars en de bemoediging en drempelgebed. Aan het einde staan we tijdens het slotlied en de zegen.
En uiteraard staan we bij bijzondere gebeurtenissen.
NIEUW PROJECT VAN DE GEZAMENLIJKE ZWO’S : DE FONTEIN; DE NIEUWE KERK EN DE BRON
Per 1 september 2024 voor de duur van 2 jaar starten we met het nieuwe project:
De Fynn Foundation
Deze stichting is opgericht door familie van Fynn, een dove jongen uit Nederland. De stichting ondersteunt ouders van dove kinderen in ontwikkelingslanden bij het leren van gebarentaal. Ook zetten ze zich in zodat dove kinderen daar naar school kunnen. De Fynn Foundation werkt hiervoor o.a. samen met Kentalis (audiologisch centrum ) maar ook met partners in de ontwikkelingslanden.
Ondanks dat armoede wereldwijd flink aangepakt wordt, zijn dove kinderen vaak onzichtbaar voor ontwikkelingsorganisaties (United Nations Development Programme, 2016). Uit de schrikbarende cijfers van de World Health Organization (2017) blijkt dat de meeste dove kinderen in ontwikkelingslanden niet naar school gaan. Dove kinderen worden vaak zelfs binnen “verstopt”. Met de Fynn Foundation willen we dove kinderen zoveel mogelijk dezelfde kansen geven als Fynn.