diaconaatDiaconaat - de dienst van breken en delen


Diaconie is ‘de dienst van breken en delen’ in praktische zin. In de visie van de Werkgroep Diaconaat is dit een zaak van de hele gemeente.Daarom richt de Werkgroep Diaconaat zich op bewustmaking onder de gemeenteleden vande materiële en financiële noden in de wereld op diverse schaalniveaus.De Werkgroep ziet diaconaat als het opkomen voor mensen die om welke reden dan ook in een noodsituatie zijn geraakt, ver weg en dichtbij, kerkelijk en niet-kerkelijk. Daar waar mogelijk wil zij hulp verlenen en daar waar wenselijk noodsituatie(s) aan de kaak stellen bij de verantwoordelijke instanties en de politiek. Dat houdt onder andere ook in dat de Werkgroep de politiek volgt (lokaal, landelijk en internationaal) wanneer zaken als mensenrechten, rechtvaardige verdeling van welvaart en welzijn, milieu, oorlog en vrede in het geding zijn. Daarnaast zoekt de Werkgroep naar vormen om als kerk present te zijn in de wijk.
Naast haar taken in de eredienst houdt de Werkgroep Diaconaat zich bezig met o.a.:stille hulp, vluchtelingenwerk, ZWO (subwerkgroep), Amnesty International, acties in het kader van Kerk in Actie, andere (spontane) acties, en wijkgerichte activiteiten.
Voor meer informatie kunt u mailen naar werkgroep diaconaat

FynnNIEUW PROJECT VAN DE GEZAMENLIJKE ZWO’S :
DE FONTEIN; DE NIEUWE KERK EN DE BRON

Per 1 september 2024 voor de duur van 2 jaar starten we met het nieuwe project:

De Fynn Foundation
Deze stichting is opgericht door familie van Fynn, een dove jongen uit Nederland. De stichting ondersteunt ouders van dove kinderen in ontwikkelingslanden bij het leren van gebarentaal. Ook zetten ze zich in zodat dove kinderen daar naar school kunnen. De Fynn Foundation werkt hiervoor o.a. samen met Kentalis (audiologisch centrum ) maar ook met partners in de ontwikkelingslanden.
Ondanks dat armoede wereldwijd flink aangepakt wordt, zijn dove kinderen vaak onzichtbaar voor ontwikkelingsorganisaties (United Nations Development Programme, 2016). Uit de schrikbarende cijfers van de World Health Organization (2017) blijkt dat de meeste dove kinderen in ontwikkelingslanden niet naar school gaan. Dove kinderen worden vaak zelfs binnen “verstopt”. Met de Fynn Foundation willen we dove kinderen zoveel mogelijk dezelfde kansen geven als Fynn.

Begin bij het gezin
Als er al hulp geboden wordt, komt deze in veel ontwikkelingslanden relatief laat. De Fynn Foundation zet zich in om jonge dove kinderen en hun families in een zo vroeg mogelijk stadium te helpen, wat cruciaal is voor een zo optimaal mogelijke ontwikkeling (World Health Organization, 2017). Dit wordt gedaan door samen te werken met partners in de ontwikkelingslanden. Op deze manier kan de hulp aangepast worden aan de wensen van de dove kinderen en hun ouders. Daarbij zorgen we ervoor dat de hulp gegeven wordt door professionals, onder meer van Kentalis International, en dat de hulp op duurzame wijze wordt gegeven. Dus met een blijvend effect.
Op de website https://www.fynnfoundation.nl kun je nog veel meer informatie vinden.

Als gezamenlijk ZWO hebben wij unaniem gekozen voor dit hartverwarmende project.
Graag zetten we ons weer in met allerlei acties. Helpen jullie ons weer mee?
Namens ZWO De Bron , Immie Hoekstra