Een groene kerk in een groene wijk?

‘Inspirerend’ vonden velen de zomervieringen van 2023 over ‘Groen Geloven’.
‘Inspirerend tot wat?’ is dan de volgende vraag. Zes mensen zaten recent bij elkaar om die vraag te beantwoorden, zodat deze vieringen meer dan enkel een ‘goed gevoel’ opleveren.
Maar we zijn toch al ‘groen’, met ons groene perkje naast de kerkdeur, de kachel op laag en sober doen wanneer het sober moet?
Oh ja, en dit dan?
‘Het jaar 2023 was op het gebied van weer en klimaat wederom een jaar vol extremen en records. Dit jaar is wereldwijd het warmste jaar ooit gemeten. Dat blijkt uit het voorlopige rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie over de staat van het wereldwijde klimaat in 2023. Uit gegevens tot eind oktober blijkt dat het jaar ongeveer 1,4 graden boven het gemiddelde van de pre-industriële periode 1850-1900 lag. Verder was de zeewatertemperatuur record hoog en was de omvang van het Antarctisch zee-ijs record laag. Niet alleen de fysische factoren, maar ook de bijkomende sociaaleconomische gevolgen worden in het rapport onder de loep genomen. Dat onze planeet opwarmt, is een feit.’ (Vrij naar het WMOrapport.)
En zorgt dat voor verandering van ons gedrag? Of reageren we als de Farao van Egypte … op de 10 ‘plagen’ van juli en augustus.
1. Juli 2023, de warmste maand op aarde sinds het ‘begin van de mensheid’
2. Griekenland: hittegolf van 17 dagen in juli
3. Phoenix, VS: hittegolf van 31 dagen
4. Oceanen: 20,96°C op 4 augustus, wereldrecord van oppervlaktetemperatuur
5. Hevige regen in Peking.
6. De grens van 50°C voor het eerst overschreden in Marokko.
7. Hawaï: de stad Lahaina van de kaart geveegd
8. Canada: record gebied afgebrand

9. ‘Vriespunt’ op recordhoogte van 5298 meter in Zwitserland
10. 41,8°C midden in de winter in Brazilië
‘Wat drijft ons groepje?’, vroegen we ons af. Gedrevenheid nog een iets leefbare wereld voor onze (klein)kinderen over te laten? Angst dat het al te laat is gemengd met een sprankje hoop? Woede, ja ook woede dat er midden in een biodiversiteitscrisis Europese politici de ‘Green deal’ afblazen, bang om niet herkozen te worden of in ruil voor hoeveel zilverlingen? Woede dat tenminste drie van de vier partijen die nu onderhandelen over een nieuw kabinet ‘niks met klimaatverandering of afname van biodiversiteit hebben’ en een middelvinger opsteken naar de mensen die nu hier en over de grens de gevolgen ondervinden van extreme regenval?
En wat gaan we dan doen?
We gaan proberen soms kleine, soms grote dingen aan te reiken om ons gedrag te veranderen, zodat de buurt, de stad, ja zelfs de planeet een beetje voor mensen leefbaar blijft.
Misschien is een keer ‘vegan’ volgens het onderstaande recept zoiets. Niet dat we allen tot vegan willen bekeren, maar minder vlees? De gemiddelde Nederlander eet nu 4 keer zoveel vlees als in 1970! In 1970 was ik 17 jaar. Ik kan me niet herinneren dat ik in die 17 jaar ‘honger’ heb gehad….
Koos Meisner

Pompoen uit de ovenRecept Pompoen uit de oven
Bijgerecht voor 4 personen
15 min. bereidingstijd, 40 min. in de oven

Ingrediënten
1 kleine pompoen
1 grote rode ui in grove stukken
4 tenen knoflook, ongepeld
3 el olijfolie
versgemalen peper
(zee)zout
beetje gemberpoeder/ kurkuma/ kardemom
25 g pecannoten
3 el platte peterselie, grof gehakt of rucola
1 of 2 el granaatappelpitten

1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaadlijsten.
2. Snijd hem in partjes of stukken.
3. Leg de pompoen met de ui en knoflook in een ovenschaal.
4. Besprenkel met 2 el olijfolie, strooi er peper en zout over.
5. Zet het ca. 40 min. in de oven (180 graden)
6. Schep de groenten regelmatig om.
7. Als alles gaar is, bestrooi het met pecannoten, granaatappelpitten en de peterselie/ rucola.