facebook button

uitvaartbegeleiding

Uitvaartbegeleiding.

Meldpunt uitvaarten

In geval van een overlijden binnen de Protestantse Gemeente Noord, vragen we u naar het speciale nummer te bellen: 050 – 205 33 30. De mensen die opnemen helpen u zo spoedig mogelijk verder.

ovdlogo

vleermuisDiaconaat en opvang

In de krant lees ik en bericht over een vleermuisopvang in onze stad. Er blijken er meerdere te zijn, verspreid over het land. Van een der jaaroverzichten van een opvang citeer ik “298 vleermuizen aangeboden, helaas waren daar 15 dieren al dood bij aankomst. Gelukkig konden er weer 114 vleermuizen vrijgelaten worden.” Ontzettend waardevol dat mensen zich inzetten voor het behoud van diersoorten. Op https://www.vleermuis.net/ staan vele soorten genoemd met zeer interessante namen. Wat dacht u van ‘laatvlieger’, ‘franjestaart’ of ‘ruige dwergvleermuis’. Er staat “Vleermuizen zijn sinds 1973 bij de wet beschermd. Ze mogen niet gevangen of gedood worden. Het is verboden ze levend of dood te bewaren of te verhandelen. Vleermuizen mogen niet verontrust of verstoord worden. Ook de verblijfplaatsen mogen niet beschadigd worden.” Maar dan nu de parallel (of is het een paradox?). Vervangt u het woord vleermuizen maar eens voor migranten....dan krijgt dezelfde tekst ineens een diakonaal karakter...migranten zijn bij wet beschermd, ze mogen niet gevangen of gedood worden.... Gelijktijdig met het bericht over de vleermuizen zijn we geïnformeerd over de brand in het overvolle vluchtelingenkamp Moria op Lesbos (Griekenland).

Daar zaten ongeveer 13.000 vluchtelingen vast, terwijl er plek was voor zo’n 3.000 vluchtelingen (NRC). Er was en is volop gedebatteerd over het al dan niet opvangen van vluchtelingen uit de Griekse kampen in Nederland. Uiteindelijk is de kogel door de kerk: Er komen er 100 (met name kinderen), maar dan komen er volgend jaar een zelfde aantal minder dan de 500 vluchtelingen die Nederland volgend jaar verplicht sowieso zou opnemen. Daartegen klinkt vanuit allerlei rangen en standen een luid (en mijn inziens terecht) protest tot en met ingezonden brieven van bekende VVD-coryfeeën aan toe. En dat (“Beste Mark, .....”) leest niet als een verkiezingsstunt, maar wel gemeend. Net zo geldt dat voor het werk van VluchtelingenWerk Nederland. Met een gift (IBAN: NL60 INGB 0000 1234 88) helpt u de situatie voor vluchtelingen op de Griekse eilanden te verbeteren en de inzet van vrijwilligers daar te versterken. Van harte aanbevolen dus. Denk er s.v.p. even aan als u een ‘laatvlieger’ voorbij ziet komen.
Christian Hulzebos